Tervetuloa Raksilaan ja
mukaan Raksilan asukasyhdistyksen toimintaan!

Asukasyhdistyksen toiminnan tarkoituksena on suojella ja kehittää Raksilan asuinaluetta ja sen viihtyvyyttä sekä ylläpitää alueen kulttuurihistoriallista arvoa. Tervetuloa mukaan toimintaan!

Puutaloalue keskustan kupeessa

Puu-Raksila on kulttuurihistoriallisesti arvokas, kaavamerkinnällä suojeltu alue. Museovirasto on vuonna 2009 nimennyt Puu-Raksilan Valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi (RKY). Museoviraston kuvauksen mukaan Puu-Raksilan aluetta leimaa yksinkertainen mutta eloisa yhtenäisyys ja säntillinen katukuva.

Valtaosa puutaloista on rakennettu ennen sotia tai heti niiden jälkeen. Lisäksi Raksilaan kuuluu ns. Kivi-Raksila, joka on pääosin rakennettu 1970-luvulla, sekä Välkkylä asuin-, puisto- ja urheilualueineen. Raksilan alueella toimii useita oppilaitoksia: alakoulu, ammattikorkeakoulu sekä kotitalouskoulu. Keskustan palvelut ovat vieressä, ja Raksilan marketeilta saa kaiken tarvittavan. Alueella on tämän lisäksi lukuisia pienempiä yrityksiä ja toimijoita. Liikenteellisesti Raksilan sijainti on erinomainen: vieressä on sekä linja-auto- että juna-asema, ja paikallisliikenne kulkee hyvin. 

Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunta on 2017 julkaissut Raksilan suojeluatlas -raportin, johon 4. vuosikurssin opiskelijat ovat inventoineet Puu-Raksilan talot. Suojeluatlaksessa on myös opiskelijoiden harjoitustöitä, joita kaupunki voi haluamallaan tavalla hyödyntää tulevassa kaavamuutoksessa.
Tutustu raporttiin tästä (issuu.com).

Kaavoitus

Puu-Raksilan alueella käynnistyi asemakaavan muutos 2019
Asemakaavan muutoksen tavoitteena on tukea Puu-Raksilan valtakunnallisesti merkittävän kulttuuriympäristön säilymistä ja kehittymistä. Työn ohessa tarkastellaan asemakaavan ajanmukaisuutta myös muilta osin. Yhdyskuntalautakunta on päättänyt 13.8.2019 asettaa asemakaavan muutosta koskevan osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville.

Asemakaavan muutoksen aluksi järjestetään Puu-Raksilan alueen asukkaille ja kiinteistöjen omistajille kohdistettu verkkokysely, joka auttaa hankkeen lähtökohtien ja tavoitteiden määrittelyssä. Kysely on avoinna osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtävilläolon ajan 30.9.2019 saakka.

Kysely ja lisätietoja löytyy osoitteesta: https://www.ouka.fi/oulu/kaupunkisuunnittelu/puu-raksila

Kyselyyn on mahdollista vastata myös täyttämällä paperiversio, jonka voi tilata kaavoitusarkkitehti Jere Klamilta:
Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, kaavoitus
Solistinkatu 2, 90015 Oulun kaupunki
Puh. 044 703 2412

Tapahtumia

UUTTA! Syksyn siivoustalkoot torstaina 10.10.2019
Klo 16–19 paikalla 2 lavaa puutarhajätteille. Tarjolla kahvia ja teetä sekä myytävänä makkaraa (2 euroa/kpl). Talkoilemme myös siistimällä yhdessä Puistikkokadun viheralueita. Tapahtumasta tiedotetaan Raksilan talouksiin jaettavilla tiedotteilla, Raksilan WhatsApp-ryhmässä sekä Facebookissa.

Raksila-lehti ilmestyy joulukuussa 2019

Menneitä tapahtumia:

Raksilan kesäjuhlat lauantaina 10.8.2019
Kiitämme lämpimästi kaikkia juhlaan osallistuneita, esiintyjiä sekä pop-up-myynti- ja esittelypisteiden pitäjiä ihanasta juhlapäivästä! Katso kesäjuhlien kuvagalleria tästä.

Kevään siivoustalkoot perjantaina 17.5.2019
Paikalla oli neljä lavaa puutarhajätteille 16–19 sekä Oulun Jätehuollon vaarallisten aineiden keräys 16–18. Asukasyhdistys myi tapahtumassa kahvia, mehua, pullaa ja makkaraa. Katso siivoustalkoiden kuvagalleria tästä.

Julkaisut

Asukasyhdistys julkaisee vuosittain Raksila-lehteä. Lehti ilmestyy joulun tienoilla, ja se jaetaan kaikkiin puu- ja kivi-Raksilan talouksiin. Pyrimme arkistoimaan ilmestyneitä lehtiä tänne ja issuu.com-palveluun, jotta niitä voi selailla sähköisessä muodossa.

Uusin Raksila-lehti 2018

Raksila-lehti 2018 kansi

Vanhempia Raksila-lehtiä ja julkaisuja www.issuu.com/raksila

Ladattavat lehdet (pdf)
Raksila-lehti 2018 (pdf, 3 mb)

Yhteistyössä

Kiitämme seuraavia yrityksiä ja yhteisöjä Raksilan asukasyhdistyksen tukemisesta.

Avant Style
Feeling It
Rokua Geopark
Hauru
Seikkailupuisto Huikia
Joutsen apteekki
Jumpru
KauneusKymppi
Kreema
Ykkös Suutari