Talotarina: Puutarhakatu 7:n asuntoremontti – Rakkaus vanhoihin taloihin toi Raksilaan

Teksti ja kuvat: Niina Hyvärinen.

Oli useita syitä, miksi mielestäni oli ehdottoman upea ratkaisu hankkia asunto puu-Raksilasta.

Ensinnäkin sijainti on yksi Oulun par­haista. Tuskin tarvitsisin enää autoa, sillä kaikki palvelut ovat aivan nurkan takana. Alue on lähellä keskustaa, mutta silti ikään kuin maalla. Keskeisestä sijainnista huolimatta siellä vallitsee rauhallinen ja idyllinen tunnelma. Voiko olla mitään parempaa? 

Toinen syy oli vanhan asuinalueen ja talon tunnelma. Vanhoista taloista huokuu välittömästi erilainen kodikkuus, jota uusissa taloissa ei ole. Sopivan kohteen ilmaannuttua oli siis syytä pikavauhtia pukea ostohousut jalkaan ja lähteä kaupoille! 

Puutarhakatu 7: perustiedot

Hyvinhoidettu taloyhtiö

Puutarhakatu 7:ssä on kaikkiaan neljä asuntoa, jotka jakavat yhteisen oleskelupihan. Kun ei ole aikaa ja intoa haravoida pihaa monta viikonloppua putkeen saadakseen sen puhtaaksi, on mukava jakaa pihatyöt useamman talouden kesken. Kuin bonuksena meillä on vielä mukavat naapurit. 

Talo itsessään on hyvin hoidettu ja huollettu vuosien saatossa. Se on rakennettu 1930-luvulla eli se on pysynyt vankasti pystyssä jo 90 vuotta. Asunnolla on upea vanhan talon malli ja jokseenkin hassu pohjaratkaisu. Vanhoissa taloissa viehättää kovin yläkerran vinokatto, jollainen tässäkin on.

Pientä laittoo

Moni tuttavani kyseli, kuka hullu ostaa asunnon, joka vaatii täydellisen remontin, valtavasti aikaa, laittoa ja rahaa. Edellinen remontti oli tehty 1980-luvulla, joten tiedossa oli heti, että kaikki pinnat täytyy laittaa uusiksi. 

Tällaisessa hommassa on eduksi tie­tyn­lainen luova hulluus. On mentävä haasteita päin, eikä voi juuttua sohvan nurkkaan voivottelemaan… ainakaan pitkäksi aikaa. Täytyy miettiä erilaisia ratkaisuja ja osata pyytää apua. 

Olohuoneessa osa seinistä on vaakapaneloitu, osa tapetoitu.
Olohuoneessa osa seinistä on vaakapaneloitu, osa tapetoitu. Talon ikkunat on aikoinaan aiempi omistaja vaihdattanut.

Remonttia on tehty yhdessä osaavien läheisten kanssa, uutta opetellen, vanhaa kunnioittaen. Ammattilaisena menossa mukana on ollut Domisi OY, sieltä asiantuntija-apu on aina löytynyt, kun sitä on tarvittu. 

Remontissa on pyritty siihen, että uusi yhdistyy kauniisti vanhaan. Pintoja uusiessa on pitänyt miettiä, minkä mukaan tekee suoraa: hormin vai lattian? Tapetointi oli jännittävää puuhaa, sillä vanhan talon kierot seinät ja paperitapetti ovat erityisen haastava yhdistelmä. Seinät ovat saaneet ylleen perinnetapetit Pihlgren & Ritolan mallistosta.

Remontissa lattiaan tehtiin uusi kalanruotokuvioinen laudoitus.
Remontissa lattiaan tehtiin uusi kalanruotokuvioinen laudoitus.

Vanhan talon geeni

On takuulla olemassa jokin ”vanhan talon geeni”, jonka vuoksi yhä uudestaan huokailee vanhojen tapettikuosien edessä. Geeni, joka saa ripustamaan pitsiverhot ikkunaan ja joka laittaa hivelemään siskonpaneeliseiniä yhä uudestaan. Geeni, joka saa hamstraamaan vanhan talon tavaroita kirpputoreilta, vaikka ei tarvitsisi enää yhtäkään. Onko mitään kauniimpaa kuin lautalattia ja leveät, näyttävät peitelistat ikkunoissa ja ovissa?

Tekemistä on ollut enemmän kuin tarpeeksi, ja pikkuhiljaa asunto on remontoitu täysin. Kaikki työt on pyritty tekemään modernilla twistillä vanhaa kunnioittaen. Remontti alkaa olla hyvällä mallilla, mutta kai vanhassa talossa asujan on hyvä tottua jonkinlaiseen jatkuvaan keskeneräisyyteen. 

Perinteiset paperi­tapetit ovat hengittäviä ja sopivat vanhaan taloon.
Perinteiset paperi­tapetit ovat hengittäviä ja sopivat vanhaan taloon.

Todellisuudessa jatkuvan remontin keskellä asuminen on omanlaisensa elämäntapa, joka sopii keskimääräistä huonommin kaaosvuosien keskelle. Keskeneräisyyttä on pakko oppia sietämään. Koko ajan on sitä kuuluisaa ”pientä laittoo, ihan vaan pari vartin hommaa”.

Remontoiminen sopii ihmiselle, joka tykkää touhuta ja haluaa haastaa itseään. Remonttikaaoksen keskellä asuminen vaatii tietynlaista asennetta, roppakaupalla rohkeutta, hulluutta ja suuresti rakkautta. Kun on remontoinut asuntoa alusta loppuun, on muodostunut seiniin merkityksellinen rakkaus­suhde. 

Pitkän remontin jälkeen valmiista pinnoista osaa nauttia. Kellari­kerroksen maalatut ovet ja puu­pinnat tuovat vanhan talon tunnelmaa.
Pitkän remontin jälkeen valmiista pinnoista osaa nauttia. Kellari­kerroksen maalatut ovet ja puu­pinnat tuovat vanhan talon tunnelmaa.

Töiden lopullisella valmistumisella ei ole kiire. Täytyy valmistautua siihen, että kun ruuh­kavuosissa elävä vuorotyöläinen alkaa purkaa yhden neliön kokoista vessaa, siihen saattaa mennä vuosi. 

On ihanaa asua talossa, jossa saa ympäri vuoden käyttää villasukkia (kel­la­rissa myös kesällä)! Faktahan nyt vain sattuu olemaan se, että kun jokaisesta nurkasta vähän viheltää, on talossa aina vähän kylmä. Jos nyt ei lasketa sitä kesän hellejaksoa, jolloin yläkerta muistuttaa huonosti lämmitettyä saunaa. 

Saunan lauteet on toteutettu kekseliäästi ja kellarin tilaa hyödyntäen.
Saunan lauteet on toteutettu kekseliäästi ja kellarin tilaa hyödyntäen.

Vanhoilla taloilla on sielu ja tarina. Kauneus ja arvo on löytynyt ajan patinasta ja menneisyydestä. Vapaus, turva, talon historia ja luonne. On ihana olla osa juuri tämän talon historiaa ja tarinaa. Päästä jatkamaan sitä omalla elämäntarinallaan ja yrittää pitää huolta sen nurkista seuraavaa sukupolvea varten. ■

Puutarhakatu 7:n asunnon pohjaleikkaus
Asunnon pohjaratkaisu on puu-Raksilalle tunnusomainen: keski­kerroksessa ovat sisääntulo, olohuone ja keittiö (havainnekuvassa keskellä). Kuvassa vasemmalla ylhäällä on kellari, jossa ovat pesutilat ja takkahuone. Makuuhuoneet ovat yläkerrassa, tässä kuvassa oikealla.