Kirjat: Taivaspuheluita Rintalan Paavon talosta

Teksti: Jari-Pekka Aarrekivi. Kuva: Raisa Koskela.

Kirjailija Anni-Sofia Kauppila seisoo kotitalonsa Karjakatu 24:n edessä hymy huulillaan. Siihen onkin aihetta, sillä kesällä julkaistu esikoisteos Taivaspuheluita on saanut hyvän vastaanoton. Elämän eri kiemuroista kertova teksti valmistui Kauppilan omakohtaisten kokemusten pohjalta.

– Opiskelin kirjallisuutta Oulun yliopistossa ja mielenkiinto toteuttaa kirjoittamista lähti opintojen kautta. Kaikkinensa työstöprosessi kesti noin puoli vuotta. Teksti jäi aikaisemmin pöytälaatikkoon, kun tein muita töitä välissä. Viime tammikuussa lähetin luonnoksen kustantamoille, joista Aviadorista Vesa Tompuri otti yhteyttä ja he olivat kiinnostuneita sen julkaisemaan, Kauppila kertoo.

Anni-Sofia Kauppila. Kuva: Raisa Koskela.
”Tarkastelen elämää kaikkinensa huumorin läpi. Melkein kaikelle voi nauraa, ei kuitenkaan ilkeästi, vaan myötäelävästi. Saa siinä annos sarkasmiakin olla mukana”, Anni-Sofia Kauppila toteaa. Kuva: Raisa Koskela.

Soljuvasti fiktiivisen Elena Mäkelän eri elämänvaiheista kertova kirja on huumorilla ryyditetty tarina, joka sisältää monenlaisia traagisia ja lennokkaita käänteitä. Tekstin päähenkilö Elena seikkailee romaanissa aina Ka­narian saarilta Norjan Stavangeriin sekä istuu oululaisille tutussa merimieshenkisessä ravintola Sarkassa.

– Kirja on sekametelisoppa, jossa fakta ja fiktio ovat käyneet lihamyllyn läpi. Siinä on tavallaan tietyt raamit, jotka on otettu omasta elämästä ja oman elämän ihmisistä. Kirjoitusprosessia oli helppo edetä, kun muisteli menneitä vuosia, Kauppila sanoo.

Yksityiskohtaisia ja tarkkoja kuvauksia lukuisista kirjan eri henkilöistä kertova tarina saa lukijansa uppoutumaan heidän elämäänsä. Kirjan teksti antaa lämpimän tunnelman etenkin päähenkilön eläväisistä vaiheista. Itse teoksen nimi Taivaspuheluita juontaa juurensa kirjassa esiintyvän Pentti-nimisen henkilön tavasta soittaa puheluita yläkertaan.

– Jokainen voi kirjaa lukiessa sitten miettiä, mitä ne taivaspuhelut tarkoittavat. Ne ovat yhdenlaista yhteyden etsimistä, jota ihmiset yrittävät sekä keskenään että universumin kanssa. Kokonaisuudessaan kirja on kertomus siitä, että vaikka elämä on välillä vaikeaa ja kiemuraista, kaikesta lopulta selviää tavalla tai toisella. Pyrin luomaan kuvaa, että tietynlainen toivo ja elämänvaloisuus sieltä kuitenkin paistaa. Kaikki ei mene aina kuten Strömsössä – ja se riittää, Kauppila näkee.

Taivaspuheluita-teoksen kansi.
Taivaspuheluita-teoksen kansi.

Romaanin merkittävä yksityiskohta löytyy siitä, että se valmistui samaisessa talossa, jossa kirjailija Paavo Rintala asui kouluvuosinaan. Kuten myöskin Raksilassa vaikuttava kirjailija-runoilija ja musiikkiterapeutti Jukka Tervo teoksessaan Ketä rakastamme kun rakastamme Elvistä hienosti kuvaa: Rintalalle Raksila oli nuoruuden yhteiskunnallinen korkeakoulu, jonka elämästä hän mittasi koko maailmankuvaansa. Taivaspuheluita-kirjasta voikin aistia samansuuntaista omakohtaisen kokemuksen sekä ihmiskohtaloiden tuomaa henkeä kuin Pojat-teoksessa.

– Muuttoni Raksilaan ja kyseiseen taloon tapahtuivat sattumalta, kun löysin sopivan vuokra-asunnon. Kun kirjoitin ja viimeistelin kirjaa mainitsin kustantajalle, että asun muuten Rintalan talossa. Samaan aikaan televisioyhteys sattui pätkimään. Naureskelimme, että Rintala varmasti näin painosti minua töihin, Kauppila hauskasti kuvailee.

Keminmaasta kotoisin oleva kirjailija on vaikuttunut inspiroivasta Raksilan alueesta. Karjakadun talossa asuu nykyään kodeissaan neljä naista ja toiminta pihapiirissä on yhteisöllistä: lumityötkin tehdään talvisin vuoroviikoin. Lisäksi talon päässä on kalastustarvikkeita myyvän verkkokaupan toimipiste.

– Talossa ja koko Raksilassa on omanlainen “taitelijafibansa”. Muutettuani viehätyin heti puutalo­idyllistä ja rauhallisesta miljööstä. Alun perin muutin talossa toiseen asuntoon ja kun nykyistä yksiötäni remontoitiin, pääsin vaikuttamaan huoneiston materiaaleihin. Asunnossa on omannäköistä ja ajan henkeen sopivaa tuunausta, Kauppila kuvaa tyylikästä uusittua sisustustaan.

Rintalan talossa on tulossa myös uutta. Kauppilalla on työn alla uusi romaani, joka jatkaa samaa tyylisuuntaa.

– Toteutus on enemmänkin tällä kertaa kaikkitietävän kertojan eikä yhden kertojan näkökulmasta. Sen verran voin vinkata, että samalla humoristisella tyylillä jatketaan ja kerrotaan ihmiskohtaloista. Tavoitteenani on, että voisin lähettää sen kustantamoihin ensi vuoden alkupuolella.

Uutta Raksilassa valmistunutta kirjaa odotellessa esikoisromaania Taivaspuheluita voi hankkia esimerkiksi Suomalaisen kirjakaupan valikoimista, äänikirjana Nextorystä sekä suoraan kustantaja Aviadorin verkkokaupasta.■

RAKSILA