Yrittäjänä Raksilassa: Hulikakku maistuu jälleen Raksilassa

Teksti ja kuvat: Jari-Pekka Aarrekivi.

Tuoreen leivän tuoksu leijailee leipomo-konditoria Kreeman tiloissa. Ennen sotia Puistikkokadun ja Syrjäkadun kulmassa olleessa Oulun Osuuskaupassa myynnissä ollut ruisleipä hulikakku eli ”hålkaka” on juuri tullut uunista. Perinneleipä palasi myyntiin Kreeman valikoimiin viime keväänä. Puutarhakatu 14:ssä asuneen leipurimestari Armas Kinnusen kehittämä leipä oli raksilalaisten suosiossa vuosikymmeniä, kunnes leipomoyhdistymisten myötä sen tuotanto päättyi.

Alun perin leipää valmistettiin Kakaravaarassa Osulan leipomossa Pakkahuoneenkadun ja Kansankadun kulmassa olevan kiinteistön sisäpihalla. Hulikakku oli ensimmäinen koneellisesti valmistettu leipä. Nykyisin paikalla on leivän nimestä muistuttava asunto-osakeyhtiö.

Kreemassa leipää valmistetaan puhtaasti käsityönä perinteistä reseptiä kunnioittaen ja mukaillen. Pääasiassa ruisjauhoista valmistettavan leivän valmistus alkaa aina edellisenä iltana, kun leivän nykyistä juurta herätellään ja siitä valmistetaan taikina. Kreemassa hulikakkua myydään keskiviikkoisin ja perjantaisin ja sitä voi tilata ennakkoon. Idea hulikakun valmistukseen syntyi yhteistyössä myös Raksilassa toimistoaan pitävän Oulun Lippo Juniorien kanssa.

– Yhdestä taikinasta tulee neljä leipää, jotka taas voidaan jakaa kuuteen osaan. Valmistus tapahtuu aina seuraavana aamu­na siten, että taikinaa paistetaan ensin kymmenen minuuttia 250 asteessa aluksi höyrystäen, jotta leivän kuoresta tulee rapea. Sen jälkeen lämpöä lasketaan 175 asteeseen, välissä jälleen höyrystäen. Yhteensä paistoaika on 20 minuuttia, Kreeman leipuri-kondiittori Kiia Karppinen kertoo.

Kreemassa työskentelee Kati Sihvosen ja hänen siskonsa lisäksi kaksi täysipäiväistä leipuria.
Kreemassa työskentelee Kati Sihvosen ja hänen siskonsa lisäksi kaksi täysipäiväistä leipuria.

Leipomo-konditoria Kreema sai alkunsa Raksilassa Syrjäkadun ja Kainuuntien kulmassa vuonna 2016, kun Kati Sihvonen perusti yritystoiminnan vanhempiensa aiemman liikepaikan tilalle. Noin vuosi tästä mukaan omistajaksi tuli myös hänen siskonsa Mari Sihvonen, joka palasi Ouluun asuttuaan Thaimaassa.

– Siinä missä nyt on pullia, korjattiin ennen hampaita. Isä oli tilassa hammaslääkäri ja äidilläni oli fysioterapian puoli. Kun kiinteistössä sattui vesivahinko, tuli muutos vähän aikaisemmin kuin suunniteltiin. Kun vanhemmat aikoivat tehdä liikkeitä oman yritystoiminnan suhteen, ehdottivat he liiketilan pitämistä itsellä, yrittäjistä Kati Sihvonen kertaa Kreeman alkua.

Liiketila saneerattiin leipomo-konditoriatoimintaa varten ja siihen tuli myös oheen kahvilatoimintaa. Yrittäjäsiskoksilla on Kreeman lisäksi pyöritettävänään Robert’s Coffee -kahvila Oulun ydin­­keskustassa.

– Kakut tulevat sinne Kreemasta, mut­ta muuta yhteistä tarttumapintaa liikkeiden välillä ei juuri ole. Kreeman idea on, että se ei ole massatuotantoa ja nämä liiketilat Raksilassa riittävät siihen. Pääpaino on kakuissa sekä muissa, niin makeissa kuin suolaisissa leivonnaisissa, ja niistä liikevaihtomme pääasiassa koostuu, Sihvonen kommentoi.

Uusi koulu toi uusia asiakkaita

Raksilaan avattu uusi lukio on näkynyt Kreeman asiakasvirrassa positiivisella tavalla. Nuoria on käynyt päivisin aikaisempaa enemmän – osa myös opiskelemassa kahvilan puolen tiloissa.

– Tämä on tässä mukavalla paikalla ja meille on helppo tulla. Meillä on paljon asiakkaita omalta alueelta ja vakioasiakkaita myös tästä talosta. Paljon ihmiset hakevat tuotteita ja kahvia myös mukaan, leipuri-kondiittori Karppinen sanoo.

Leipomo-konditoria Kreema on hyvällä paikalla ja sinne on helppo tulla.
Leipomo-konditoria Kreema on hyvällä paikalla ja sinne on helppo tulla.

Kreeman tilauslistat kakuista ja muista tuotteista täyttyvät yleensä nopeasti pitkälle ennakkoon. Yritys valmistaa kakut ja muut konditoriatuotteet asiakkaan toiveiden mukaisesti. Raksilan kulmilla olevasta liiketilasta on näppärä noutaa tuotteita mukaan.

– Tilauksia teemme pitkin viikkoa, mutta ne painottuvat viikonlopuille. Normaaliviikonloppu täyttyy aika nopeasti, eli ajoissa kannattaa olla liikkeellä. Totta kai tekisi mieli ottaa aina kaikki tilaukset vastaan, itsekin Raksilan kasvatti Sihvonen naurahtaa.

Hulikakun juureen tehty taikina valmistetaan edellisenä iltana.
Hulikakun juureen tehty taikina valmistetaan edellisenä iltana.

Korona-aika koetteli lomautuksin kahvilatoimintaa, mutta tilauksia se ei keskeyttänyt – lähinnä päinvastoin. Koronajaksolla Kreemassa kahdestaan töissä olleet siskokset alkoivat miettiä myös tulevaisuutta.

– Koronarajoitusten aikana ajattelimme, että ehdimme tehdä tuotekehittelyä, mutta emme ehtineet tehdä mitään muuta kuin tilauskakkuja koko se aika! Ihanaa, että ihmiset juhlistivat kotona – pieniä kakkuja meni paljon, Sihvonen kertoo.

Hulikakku leivotaan käsityönä. Taikina tehdään edellisenä päivänä ja seuraavana aamuna leivotaan leivät.
Hulikakku leivotaan käsityönä. Taikina tehdään edellisenä päivänä ja seuraavana aamuna leivotaan leivät.

Toiminnan suosion takana ovat varmasti toimivan asiakaspalvelun lisäksi yksilöidyt tuotteet toiveiden mukaisesti aina pikkuleivistä voileipäkakkuihin. Kreema työllistää täysipäiväisesti kolme työntekijää.

– Kaksi täysipäiväistä leipuria ja me siskoni Marin kanssa vuorottelemme. Se hyvä puoli tässä on, että koska olemme sen verran pieni, pystymme reagoimaan trendijuttuihin ja mukautumaan asiakkaiden toiveisiin. Käytännössä jokainen kakku on juuri asiakkaalle suunniteltu, Sihvonen kuvaa.

Raksilassa Puutarhakadulla lapsuutensa asunut Kati muistaa Karjakadulla sijainneen Oulun Leivän leipomon.

– Bebe-leivoksia sieltä lapsena haettiin, Sihvonen hymyilee.

Leipomoperinne hulikakkuineen jatkuu Raksilassa vahvana uuden sukupolven yrittäjien voimin. ■

RAKSILA