Yrittäjänä Raksilassa: Piha-apua raksilalaisille – Manun Piha-apu

Teksti ja kuva: Hannele Dufva.

”Hyvää palvelua halvalla hinnalla”

Nuutti Koisti ja Markku Lappalainen ovat raksilalaisia nuoria miehiä, jotka laittoivat vireille oman ”kevyt­yri­tyk­sensä” MANUNPIHA-APU elokuussa 2021 viimeisen koulujen lomaviikon aika­na. Nimensä mukaisesti piha-avun pojat auttavat erityisesti ulkotöissä. Markku ja Nuutti ovat nyt 12-vuotiaita ja ovat tunteneet toisensa jo esikouluikäisestä. Viidenneltä luokalta asti pojat ovat olleet parhaita kavereita, ja nyt heitä yhdistää yhteinen yritys. 

Mistä pojat saivat idean? Nuutti kertoo, että kahdentoista vuoden iässä ei oikeastaan voi päästä muualle töihin, vaikka halua ja aikaa työtekoon olisikin. Kun pojat olivat pohtineet asiaa ja katselleet Raksilan pihoja, he päätyivät omatoimiseen ratkaisuun. 

– Jos ei voi muihin yrityksiin mennä töihin, niin miksei aloittaa omaa?

Pojista on tietenkin mukava ansaita hieman omaa rahaa, taskurahaa, jonka käytöstä voi itse päättää. Mutta aitoa raksilalaishenkeä osoittaa myös halu auttaa muita ja tehdä Raksilasta mukava paikka elää. 

– Se on mukava, kun saa auttaa ihmisiä, jotka eivät itse pysty tekemään.

Nuutti Koistille (vasemmalla) ja Markku Lappalaiselle on tärkeää, että asiakkaat ovat tyytyväisiä.
Nuutti Koistille (vasemmalla) ja Markku Lappalaiselle on tärkeää, että asiakkaat ovat tyytyväisiä.

Pojat mainostivat toimintaansa jakamalla peräti 500 mainosta, vaikka toteavatkin, että suurempaan mainontaan resurssit ja aika eivät oikein riitä. Töitä on kyllä riittänyt, mutta syksyn pihatöiden mentyä ohitse kysyntä on nyt hieman hiipunut. 

Millaisia töitä pojat sitten ovat tehneet? Joukossa on ollut isompia villiintyneen pihan kunnostuksia, mutta myös erilaisia muita pihatöitä: rikkaruohojen kitkemistä, haravointia ja trimmeröintiä. Ruohonleikkuria on käytetty ahkerasti. Työkalut ovat osin asiakkailta, mutta pojat voivat tuoda mukanaan myös esimerkiksi oman ruohonleikkurinsa. Lumitöitä ei ole vielä päästy tekemään, mutta nekin ovat listalla. Pojat harkitsevat mielellään myös muita töitä, mikäli sellaisia tarjotaan. Kysykää rohkeasti! 

Miten työteko on sitten asettunut poikien arkielämään? Onko se häirinnyt koulutyötä tai harrastuksia? Kuten pojat toteavat, toiminta ei ole koskaan tuottanut ongelmia. 

– Ei ole ollenkaan häirinnyt koulunkäyntiä, sehän on niin kuin harrastus! Mukavaakin tämä sivujuttu on!

Vanhemmat ja opettajat eivät siis ole huolissaan poikien toiminnasta. Koulu sujuu ja paljon muutakin ehditään harrastaa. Nuutti ja Markku ovat molemmat partiossa ja lisäksi Nuutti pelaa vesipalloa ja Markku harrastaa jalkapalloa, judoa ja musiikkia.

Tulevaisuuden suunnitelmiin ura yrittäjänä ei välttämättä kuulu, mutta kukapa tietää? Jo tähänastinen toiminta on ollut palkitsevaa. Kertyneillä tuloilla on käyty mm. vesipuistossa. Tärkeää – ja ehkäpä tärkeintä – on se, että poikien mukaan tyytyväisiä asiakkaita on ollut paljon. 

– Iloisia asiakkaita, pojat kertovat. 

Eikä ihme, sillä kuten he toteavat, he tekevät ”sen mitä pitääkin, ja ehkä vähän ekstraakin”. 

Joten kun lunta alkaa tulla taivaalta, niin muistakaapa MANUNPIHA-AVUN pojat. Pojat tekevät mielellään hommia ympäri vuoden ja toimivat sekä Raksilassa että Karjasillalla. Yhteyttä voitte ottaa joko Nuuttiin 040 461 2675 tai Markkuun 040 215 9336. Poikien oman iskulauseen mukaisesti tarjolla on ”hyvää palvelua halvalla hinnalla”. ■