Elämää remontin keskellä: Puistikkokatu 11

Puistikkokatu 11 toteutti 2017 laajan julkisivuremontin, jonka vaiheita kirjeenvaihtajamme raportoi. 

Teksti ja kuvat: Sari Korva, Tanja Torvikoski. 

Puistikkokatu 11 remontin jälkeen.

Toukokuussa 2017 Puistikkokatu 11:n piha-alueella aloitettiin saneeraus, jossa uusittiin piha-alueen rakennekerrokset, asennettiin sadevesikaivoja pintavesille ja syöksytorvien kohdalle sekä asennettiin uudet, maahan upotettavat jäteastiat.

Heinäkuun alussa 2017 aloitettiin julkisivuremontti, jossa uusittiin myös seinäonteloiden ja välikaton lämpöeristys sekä koolattiin ja vaihdettiin vintin lattia. Niin ikään uudet tikkaat, rännit, katokset, ovirallit, ilmanvaihtoventtiilit ja valaistus kuuluivat julkisivuremonttiin.

Kirjeenvaihtajamme Sari Korva ja hänen salainen agenttinsa Touho-kissa välittivät meille raportteja ulko­maail­malta eristetyn tapahtuma-alueen sisäpuolelta:

Sari Korva, 20.7.2017: Olemme olleet piiritettyinä jo neljättä päivää. Piirittäjät kolistelevat ulkopuolella luoden keskuuteemme pelkoa. Miten meidän käy ja kauanko tätä jatkuu? Tiedusteluagenttimme, joka on onneksi aika pienikokoinen, on pukeutunut karvaiseen, mustaan valeasuun ja pääsee juuri ja juuri livahtamaan piirittäjien ohitse tiedusteluretkelle, mutta yleensä hänellä ei ole palatessaan juurikaan mitään kerrottavaa. Luulen, että hän on niin järkyttynyt tilanteesta, ettei kykene puhumaan. Ruokaa riittää ehkä vielä pariksi päiväksi. Vettä onneksi löytyy reilummin. Erinomaisesta koulutuksestamme huolimatta pelkään psyykemme puolesta. Mutta nyt on vain yritettävä keskittyä odottamiseen, kun muutakaan emme voi. Pakeneminen ei tällä hetkellä ole vaihtoehto.

4.9.2017: Piiritys on jatkunut nyt jo monta viikkoa. Tänään pilkahti kuitenkin valoa ikkunasta, kun vaneri poistettiin. Muovihuppu estää kuitenkin auringonpaisteen. Epäilen, että taloa yritetään taikoa näkymättömäksi, koska karvaiseen valepukuun pukeutunut tiedustelijani kertoi talon ympärillä vaanivien piirittäjien selässä lukevan Copperfield. Nälkä ja jano vain yltyvät, vaikka saimme tänään hieman ruoka-apua naapurista. Jäämme taas odottamaan piirittäjien seuraavaa siirtoa.

19.10.2017: Alakerran puolustus on pettänyt jo aikoja sitten. Osa miehistämme on paennut, mutta onneksi olemme saaneet vahvistuksia tilalle. Näin ollen muonavarastotkin saivat täydennystä. Aika on menettänyt merkityksensä. En tiedä montako päivää, viikkoa tai kuukautta tätä on jo jatkunut. Tiedustelijallani alkaa olla hermot kireällä. Hän vaatii päästä tiedusteluretkelle ennen kuin piirittäjät aloittavat jokapäiväiset sisäänpääsy-yrityksensä. Tämä aiheuttaa minulle univajetta. Ikkunasta ei juurikaan kajasta enää valoa. Talvi on tulossa.

11.11.2017: Piiritys on päättymässä. Tiedusteluagenttini kertoi, että miehet purkavat kalustoaan talomme ympäriltä. Vai onko se pelkkää harhautusta, jotta tuudittautuisimme petolliseen turvallisuudentunteeseen? Toiveikkaina tarkkailemme tilannetta. Jos vapaus koittaa, tämä saattaa olla viimeinen raporttimme täältä piirityksen keskeltä. Kaikki ovat selvinneet vaurioitta. Aurinko paistaisi ikkunasta sisään, ellei olisi pilvistä.

Talo oli huputettuna yhtäjaksoisesti viisi kuukautta. Kylmä ja sateinen syksy loi haasteelliset olosuhteet niin piha- kuin julkisivusaneeraukselle, ja molemmat työt oli keskeytettävä talven ajaksi. Toukokuussa 2018 alkoi taas tapahtua. Silloin viimeisteltiin piha-alueiden nurmetukset, pihan pintakerrokset, asennettiin uusi pyykkiteline sekä uudet, tilaustyönä teetetyt, metalliset retro-aidat. Samoihin aikoi­hin talo sai myös lopullisen pin­tansa ruiskurappausmenetelmällä, joka todella palkitsi odotuksen. Melkoinen muodon­muutos, vai mitä!

Elämä huputetun talon sisällä oli pimeää, pölyistä ja meluista, mutta tsemppasimme toinen toisiamme. Pitkään kestänyt remontointi herätti uteliaisuutta myös ohikulkijoissa, ja saimme tuntea, kuinka kotimme on osa suurempaa kokonaisuutta – osa yhteistä Puu-Raksilaa. Nyt tuo työmaa tuntuu jo kaukaiselta, ja kulta alkaa kimmeltää niidenkin multakasojen päällä, jotka enää hämärästi muistan.

TALOFAKTA:

Tapahtuma-alue: Puistikkokatu 11
Kaupparekisterimerkintä: 1941
Valmistumisvuosi: 1946
Talon ikä: 72 vuotta
Talotyyppi: Ulkorapattu pienpuukerrostalo
Yhtiömuoto: Asunto-osakeyhtiö
Toimenpiteet: Piha-alueen saneeraus ja julkisivuremontti 2017–2018