Raksilalainen Liisa Jaakonsaari: Raksila rakkaani

Teksti: Liisa Jaakonsaari, kuva: Kaisa Pudas. 

Liisa Jaakonsaari

Jos vertaa tämän päivän Raksilaa lapsuuteni ja nuoruuteni Raksilaan, niin ulkoisesti alue on sama. Onneksi. Onneksi täällä on tänään myös samaa yhteisöllisyyttä ja elämää kuin ennen – kiitos Raksilan asukasyhdistyksen ja Raksilan perinneyhdistyksen.

Lapsuuteni Raksila oli kuin pieni kylä. Puutarhakadulla oli parturi, Karjaka­dulla leipomo, Syrjäkadulla Osuuskauppa, missä sai maankuuluja hulikakkuja. Ratakadulla oli Arinan myymälä ja Koti­varan makkaratehdas. Oma kirja­kauppakin oli.

Ennen kaikkea oli lapsia. Ratakatu 12:ssa oli kymmeniä lapsia yhdessä ainoassa talossa. Lapsia ei tarvinnut viedä harrastuksiin, vaan nelimaalijoukkue, näytelmäkerho ja hiihtokilpailulut syntyivät kuin itsestään.

Lapsiperheiden määrä on viime vuo­sina kasvanut Raksilassa. Ei ihme, sillä koulujen ja harrastusten läheisyys luo hy­vän kasvualustan. Niin aikuisilla kuin lapsilla ja nuorilla on Oulun parhaat mahdollisuudet harrastaa liikuntaa ja kulttuuria, kun palvelut ovat käden ulottuvilla.

Kun muutimme Sepon kanssa Puutarhakadulle 80-luvun lopussa, minusta tuli paluumuuttaja. Ihmettelimme yhdessä talon ympärillä olevan aidan päällä olevia piikkilankoja. Minulle kerrottiin, että ne oli tarkoitettu estämään ”poikalaumojen” juoksemista pihoilta toisille. Ensimmäinen tehtävämme oli repiä piikkilangat pois.

Oli tosi mukavaa muuttaa uudelleen Raksilaan. Samat puut, pihat ja osin ihmisetkin toivottivat uusraksilalaiset tervetulleeksi. Henkilökohtaisesti iloitsen suuresti, että voin kävellen mennä konserttiin, uimaan tai rautatieasemalle ja kauppatorille.

On upeaa, että Raksilan asukasyhdistykseen aloitteesta käynnistetään kaavahanke, jonka tarkoituksena on säilyttää tämä hieno ja ainutlaatuinen asuinalue nykyisellään. Kaavan on määrä valmistua vuonna 2021. Suojelun idea ei ole ollu tarpeeksi vahva vuoden 1965 kaavassa. Onneksi tornitalojen rakentaminen pysähtyi Syrjäkadulle.

Valppaina tässäkin hankkeessa on oltava, jottei Tehtaankadun kerrostalorakentamista toteuteta liian rajuna. Liika massiivisuus voisi pahimmillaan pilata koko Raksilan ilmettä ja henkeä.

RAKSILA