Raksilan vuosi 2019–2020 – lehdestä lehteen

Teksti: Kaisa Pudas ja Hanna Kopsala.

Glögijuhla

Asukasyhdistys järjesti joulukuussa 2019 perinteisen glögitilaisuuden puistossa. Glögi ja piparkakut tekivät hyvin kauppansa, ja niistä riitti hyvää joulumieltä ohikulkijoillekin. Tilaisuudessa lauloimme Tanja Torvikosken johdolla joululauluja ja asukasyhdistys ojensi laulun säestyksellä Raksila-mukin Kaisu Rundelinille. Paikalla oli kymmeniä raksilalaisia. 

Glögijuhla järjestettiin  joulukuussa 2019 Impolan edustalla.
Glögijuhla järjestettiin joulukuussa 2019 Impolan edustalla.

Vuosikokous ja järjestäytymis­kokous 24.2.2020

Tämän vuoden vuosi- ja järjestäytymiskokous pidettiin helmikuussa Oulun Palvelualan opistolla. Vuosikokouksessa Liikenne- ja kaavatyöryhmän jäsen Timo Takala esitteli koosteen Raksilan kolmesta erillisestä kaavamuutoksesta, joista käytiin vilkasta keskustelua. Hallituksen puheenjohtajaksi 2020–2022, ja samalla yhdistyksen puheenjohtajaksi, valittiin Heikki Pudas. Muiksi hallituksen jäseniksi valittiin Helena Englund-Siikaluo­ma, Ritva Ilonen (rahastonhoitaja), VeikkaNiskakangas (hallituksen sihteeri), Joel Lehtelä ja Hanna Kopsala. Varajäseneksi valittiin Jetta Huttunen, Esteri Kopperoinen ja Henna Raitala

Vuosikokous järjestetään myös vuonna 2021 helmi-maaliskuussa, ja kaikki raksilalaiset ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Asukasyhdistys auttaa

Maaliskuussa 2020 COVID-19 alkoi näkyä myös oululaisten elämässä. Kun maan hallitus antoi riskiryhmäläisille kehotuksen pysyä kotona ja välttää mm. kaupassa asiointia, asukasyhdistyksen hallitus päätti kerätä vapaaehtoisryhmän auttamaan avuntarpeessa olevia.

Maaliskuun puolessa välissä kasassa oli noin 10 hengen vapaaehtoisryhmä ja kaikkiin talouksiin oli jaettu tiedote tarjolla olevasta avusta. Tieto toiminnasta toimitettiin myös Oulun kaupungin Oulu-apu-toiminalle ja paikalliselle medialle.

Lopulta vapaaehtoisia oli lähes 20 ja vajaata 10 riskiryhmäläistä avustettiin, myös Raksilan ulkopuolella. Toukokuun alussa avustuksen tarve hiipui.

Erään avustetun kommentti: ”Monet kiitokset taas ostosavusta! Vanhakin ihan voimaantuu tavattaessa reippaita, iloisia kauppa-apureita!”

Kevään ja syksyn siivoustalkoissa huomioitiin turvavälit ja yleinen koronaturvallisuus.
Kevään ja syksyn siivoustalkoissa huomioitiin turvavälit ja yleinen koronaturvallisuus.

Raksilan pihat puhdistuivat keväällä ja syksyllä

Poikkeustilanne vaikutti sekä kevään että syksyn siivoustalkoiden järjestelyihin. Keväällä perinteinen kahvittelu ja makkaranpaisto juttutuokioineen jätettiin ohjelmasta pois kokonaan, mutta syksyllä koronatilanne oli Oulussa niin hyvä, että asukasyhdistyksen hallitus uskalsi ne järjestää.

Siivouspäivää varten haettu kaupungin avustus oli keväällä vaarassa, sillä pelkona oli, että tapahtuman aikana Suomen hallituksen suosittelema 10 hengen kokoontumisrajoitus vaarantuu. Näinhän ei kuitenkaan käynyt.

Siivouspäivinä lavat olivat paikalla aamusta iltaan, joten puutarharoskien vieminen saatiin porrastettua ja turvavälit oli helppo pitää. Paikalle tuodut kolme lavaa täyttyivät ääriään myöten, mikä kertoo siivoustalkoiden tarpeellisuudesta alueellamme. Järjestelyt saivatkin laajasti kiitosta asukkailta. 

Kuponkeja tuotiin keväällä niin kiitettävästi, että niitä jäi yli syksynkin siivouspäivään!

Sekä kevään että syksyn siivouspäivinä lavat täyttyivät.
Sekä kevään että syksyn siivouspäivinä lavat täyttyivät.

Ensimmäisen kerran miesmuistiin olivat Raksilan kadunvarret puhtaina kaupungin kevätsiivouksen jäljiltä‚ kiitos viheliäisen koronan, joka on pakottanut katujamme yleisenä parkkipaikkanaan pitävät etätöihin!

Asukasyhdistys järjesti Turvallinen koulutie -tempauksen elokuussa koulujen alkaessa. Teuvo Pakkalan kadun vilkas liikenne ja ajoittain korkeat ajonopeudet ovat liikenneturvallisuuden kannalta iso haaste.
Asukasyhdistys järjesti Turvallinen koulutie -tempauksen elokuussa koulujen alkaessa. Teuvo Pakkalan kadun vilkas liikenne ja ajoittain korkeat ajonopeudet ovat liikenneturvallisuuden kannalta iso haaste.

Turvallinen koulutie

Raksilan asukasyhdistys järjesti myös tänä vuonna Turvallinen koulutie -kampanjan. Kolmen ensimmäisen koulupäivän aikana Raksilan asukkaista koottu vapaaehtoisten ryhmä oli turvaamassa alakoululaisten koulumatkaa aamulla koulujen alkaessa sekä iltapäivisin koulun loppuessa. Keltaisiin liiveihin pukeutuneet vapaaehtoiset näkyivät liikenteessä Teuvo Pakkalan koulun edessä olevilla suojateillä, Karjasillan alikulussa sekä Urheilukadun suojatiellä. 

Turvallinen koulutie -kampanja.
Turvallinen koulutie -kampanja.

Teuvo Pakkalan kadun vilkas liikenne ja ajoittain korkeat ajonopeudet ovat liikenneturvallisuuden kannalta iso haaste erityisesti nyt pimeän aikaan. Muistetaan siis ottaa huomioon tiellä liikkuvat koululaiset asuinalueemme kaduilla ja pitää ajonopeudet matalina! Asukasyhdistyksen palautteesta kaupunki kävi korottamassa koulun edessä olevat suojatiemerkit, jotta näkyvyys risteyksessä paranisi.

Syksyn suunnittelukokouksessa ideoitiin tulevaa toimintaa.
Syksyn suunnittelukokouksessa ideoitiin tulevaa toimintaa.

Asukasyhdistyksen toiminnan suunnittelu 10.11.2020

Asukasyhdistys kutsui marraskuussa jä-
seniään vapaamuotoiseen iltakeskusteluun Vanhalle paloasemalle. Paikalle saapuneen yhdeksän hengen voimin suunniteltiin ja ideoitiin asukasyhdistyksen toimintaa ja mietittiin, kuinka lisää raksilalaisia saataisiin aktivoitua osallistumaan yhteisen toiminnan järjestämiseen. 

Kaavoituksen eteneminen

Yhdistyksen yhteistyö kaupungin ja asukkaiden välillä oli vuoden aikana tiivistä. Kaava-asioista kerrotaan lisää Raksila-lehden 2020 sivuilla 6–10 sekä toisaalla raksila.fi-sivustolla. ■