Talotarina: Syrjäkatu 1:n vintti- ja kattoremontti – yllätysremontti tehtiin kerralla kunnolla

Teksti: Maria Brunni ja Molla Jelkänen, kuvat: Kaisa Pudas.

Syrjäkatu 1:n odottamaton remonttiprojekti lähti liikkeelle, kun jokin vuosi sitten kevätjäiden sulaessa katossa todettiin vuoto. Talossa oli ennestään 1980–90-lukujen taitteessa tehty konesaumattu peltikatto, jonka oletettiin kestävän vielä pitkälle tulevaisuuteen. Kattotutkan toimesta tehdyn kuntotarkastuksen perusteella huomattiin, että vanha katto olikin alun perin virheellisesti tehty ja huonokuntoinen. Asiantuntijat suosittelivat sen tekemistä kokonaan uusiksi. Katto tarvitsi myös uudenlaisia tukirakenteita, minkä vuoksi remontti laajeni koskemaan koko vinttiä ja yläpohjaa. Hallituksen puheenjohtaja Annika Jelkänen kertoo, että remontin kokonaisbudjetti tuntui ensin isolta, sillä osakkaille ei haluttu liian suurta taakkaa. Taloyhtiö haki Museovirastolta tukea, mutta sitä ei kuitenkaan saatu. Hallituksen periaate on ennallistaa ja kunnostaa taloa sen vaatimalla tavalla, ja taloyhtiön osakkaat myöntyivät lainaan ja remonttiin. Yhdessä päätettiin tehdä kerralla kunnolla.

Syrjäkatu 1, talon perustiedot
Syrjäkatu 1, talon perustiedot

Mansikkahilloa ja huonekaluja

Remontti alkoi vintin tyhjentämisellä vuonna 2018. Vanhalta vintiltä löytyi paljon tavaraa sota-ajan suksista 80-luvun hillopurkkiin. Vintin lattia purettiin, vanhat purueristeet imuroitiin ja tilalle puhallettiin Ekovillaa. 

Talossa on huoneistokohtaisia pönttöuuneja ja yksi vanha puuliesi, ja siksi yläpohjasta paljastuneet piippujen juuret huollettiin. Kaikille asunnoille rakennettiin uudet vinttivarastot. Talon päätykolmioiden laudoitukset sekä osa ikkunoista uusittiin, lisäksi hirsiä ja lautoja jouduttiin korjaamaan ja vaihtamaan paikallisten lahovaurioiden vuoksi.

Vinttiremontin yhteydessä piippujen ympärille tehtiin asianmukaiset palokatkot ja samalla piippujen juuret uusittiin. Myös muun muassa tukirakenteet, lattia ja ikkunat korjattiin.
Vinttiremontin yhteydessä piippujen ympärille tehtiin asianmukaiset palokatkot ja samalla piippujen juuret uusittiin. Myös muun muassa tukirakenteet, lattia ja ikkunat korjattiin.

Uuden katon rakentaminen aloitettiin alkuvuodesta 2019 pakkasten aikaan. Kuiva talvikeli sopi mainiosti kattoremontin tekoon. Remontteja voi ylipäätään joskus olla hyödyllistä tehdä epätyypillisenä ajankohtana, sillä urakoitsijoiden väljempi työskentelyaika­taulu voi osaltaan vaikuttaa myös hintaan, toteaa Syrjäkatu 1:n hallitus. Käsityönä tehdyn katon pellin alla on kermi, joka vaimentaa muun muassa sateen aiheuttamaa ääntä. 

Katto oli ennen musta, joka keräsi paljon aurinkoa, aiheutti talvella jään kerääntymistä ja kesällä lämpötilojen nousua. Taloyhtiö haki rakennuslupaa katon värin muuttamiselle ja saikin sen. Katon uudeksi väriksi tulee harmaa. Maalaaminen pystytään tekemään muutaman vuoden päästä, kunhan pelti on ensin hapettunut.

Remontin suunnitteluun ja toteutukseen osallistui ammattilaisia arkkitehdeistä rakennusinsinööreihin ja osaaviin rakennusmiehiin. Kattoasiantuntija oli vanhojen rakennusten konesaumattuihin peltikattoihin erikoistunut Vaskisepät. Vintin remontoinnista vastasi Remix Oy ja remontin valvonnan suoritti Entavision. As Oy Syrjäkatu 1:n hallitus on tyytyväinen yhteistyöhön kumppaneidensa kanssa.

Syrjäkatu 1:n hallituksen jäsen Annika Jelkänen (oik.) on tyytyväinen tehtyihin valintoihin ja remontoidun vintin valoisuuteen. Vasemmalla Maria Brunni.
Syrjäkatu 1:n hallituksen jäsen Annika Jelkänen (oik.) on tyytyväinen tehtyihin valintoihin ja remontoidun vintin valoisuuteen. Vasemmalla Maria Brunni.

Kannattiko?

Syrjäkatu 1:n hallituksen Annika ja Molla Jelkänen toteavat, että uusi vintti ja katto ovat paitsi upeat, myös vanhan talon eteen tehty kulttuuriteko. Vintin valoisat ja avarat tilat ovat kauniit ja miellyttävät käyttää. Jelkäset ovat jo huomanneet lämpöhukan kadonneen, sillä talon yläkerrassa on tänä syksynä tarvittu lämmitystä varsin vähän ja myöhään.

Eristyksen ja muiden korjausten lisäksi sähköt uusittiin.
Eristyksen ja muiden korjausten lisäksi sähköt uusittiin.

Vanhoja taloja remontoidessa täytyy tehdä harkittuja ja tyylikkäitä ratkaisuja, sanoo Molla Jelkänen. Helpointa ja halvinta se ei aina ole. Syrjäkadulla on haluttu remontoida vanhaa mahdollisimman pitkälle kunnioittaen ja säilyttäen, mutta kompromisseja on tehty siten, että ylletään nykyvaatimuksiin. Turvallisuus, tekniset asiat ja ratkaisujen pitkäkestoisuus on välttämätöntä huomioida.

Pihalle päin olevan vintin päätykolmion ikkunasta on näkymä Puu-Raksilaan.
Pihalle päin olevan vintin päätykolmion ikkunasta on näkymä Puu-Raksilaan.

Kaupungin panostaessa Raksilaan myös asukkaiden kannattaa tehdä niin, sanovat Jelkäset. Alueen arvolle ja arvokkuudelle on hyvästä, että ihmiset huolehtivat rakennusperinnöstä ja Raksilan puutaloalue säilyy uniikkina ja merkityksellisenä osana Oulua ja sen kaupunkikuvaa, naiset summaavat. ■

* * *

Katto- ja vinttiremontti

  • Katon kuntotarkastus 2018
  • Uusi konesaumattu peltikatto 2019
  • Vintin remontti 2019–2020:
    vintille uudet lattiat, yläpohjan kunnostus ja eristäminen (Ekovilla), palokatko, lahovaurioiden korjaus, sähkötyöt, päätykolmioiden ja ikkunoiden uusiminen, vintille huoneistokohtaiset varastot, tukirakenteiden osittainen uusiminen, piippujen juurien uusiminen